Aquest mes de març, en el marc del projecte Poctefa LOUPO, s’ha penjat a la web del
Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) el mapa d’indicis d’os a Catalunya. Un mapa interactiu que posa a la disposició de la ciutadania les dades d’indicis de presència d’os al territori.
A trets generals, el mapa públic és el resultat final de tot el procés de captura, introducció,
emmagatzematge i publicació de dades. Fins ara el procés es feia en paper i s’introduïa manualment en una taula Excel que era compartida amb altres organismes (Agents Rurals i Vall d’Aran). La informació de l’Excel, aleshores es copiava en una taula word, que estava permanentment publicada a la web del Servei de Fauna i Flora i del Conselh Generau.
Aquest any (després d’un període de proves), aquest sistema s’ha digitalitzat amb una aplicació als mòbils dels tècnics de camp. Aquesta APP ha estat dissenyada de forma específica perquè compleixi els requisits que anteriorment s’omplien a mà a les fitxes de camp.
L’objectiu principal té un doble vessant, per una banda satisfer la petició del sector ramader local i, a la vegada, dotar d’una major transparència a l’administració, en relació amb les dades d’indicis de presència d’os al territori en un termini curt de temps; i per altra banda posar en coneixement al públic en general la informació relativa a l’espècie. Aquesta eina suposa una millora en l’afavoriment de la coexistència d’aquest gran carnívor amb el sector primari local.
El geoportal permet visualitzar totes les dades que es recullen d’indicis de presència d’os per part del personal de camp. Tots els tècnics encarregats del seguiment d’os bru disposen d’un dispositiu mòbil
amb una aplicació per l’entrada d’aquestes dades. Un cop el tècnic de camp introdueix i envia les dades des de l’app, aquestes van a parar a una base de dades geogràfica central (penjada al núvol) de forma instantània. El geoportal publica les dades que es van enviant a la base de dades central, filtrant-les i simplificant-les de manera que només són visibles les dates dels indicis, els tipus d’indicis i la seva validació. Aquesta informació s’actualitza cada 24 hores.
Tot el disseny i arquitectura de l’app i el geoportal s’ha dut a terme en coordinació amb l’equip de SIG de DTES. Forestal Catalana i l’equip SIG de DTES han portat la iniciativa per poder dur a terme aquest nou sistema de captura i publicació de dades. Després de diverses proves, s’ha proposat a la Vall d’Aran i als Agents Rurals que s’hi adherissin.
Enllaços:
Mapa indicis os a Catalunya: http://bit.ly/31mVjql